söndag 13 april 2008

Vilken mat bör jag äta och vilken mat bör jag undvika?

Du bör äta mat som ger dig den näring kroppen behöver för att hålla sig frisk. Den bör inte innehålla skadliga ämnen som påverkar kroppen negativt. Dessutom är det viktigt att du trivs med maten och tycker att den är god och tillfredsställande. Om du känner dig otillfredsställd efter en måltid är risken stor att du försöker kompensera detta med sötsaker eller annan stimulantia.
Vilken mat är nyttig?
Här går meningarna isär och olika experter säger olika saker. Olika människor behöver olika typ av mat. Vissa människor är allergiska mot viss mat. Här behöver var och en lära sig om mat och näringslära för att kunna välja bland det enorma utbudet.
Ät varierat av frukt, grönsaker, rotfrukter, potatis, sallad, fisk, ärter, bönor, linser, sojaprodukter, råris, gryn, olja i små mängder, magra mejeriprodukter.
Undvik skräpmat som mat som innehåller socker eller för mycket mättat fett, läsk, alkohol, de flesta korvsorter, chips, ostbågar, snask, kaffebröd, vitt bröd.
Man bör undvika skräpmat, eftersom den lurar kroppen. Den ger alldeles för mycket socker och fett men alldeles för lite viktiga näringsämnen.
Glykemiskt index är ett mätetal för hur snabbt ett livsmedel påverkar blodsockerhalten. Livsmedel med lågt glykemiskt index är oftast nyttigare än livsmedel med högt glykemiskt index.
Mat kan skapa ett beroende liknande beroende av alkohol och droger. Personer med sådana beroendeproblem kan behöva avstå från att äta sådan mat som leder just dem till matmissbruk.

Källa: http://web4health.info

Inga kommentarer: