måndag 14 april 2008

Motion och dess inverkan på kroppens viktreglering!

När man motionerar gör man av med mer energi än när man vilar. Under en rask promenad gör man t.ex. av med fyra gånger så mycket energi per minut, som när man vilar. Den som går en rask promenad en timme per dag, gör av med 260 kcal mer än den som inte motionerar alls, eller 17 % mer kalorier än den som inte motionerar alls.
Försök på råttor har visat att om råttorna motionerar minst en timme per dag, så minskar risken att de går upp i vikt. Det verkar dock inte vara de kalorier som förbränns vid motionen som är avgörande. Istället verkar det som om kroppens naturliga mekanism att reglera föda efter näringsbehov fungerar bättre om man motionerar måttligt och regelbundet. Det verkar som om råttorna behövde motionera en timme per dag, för att kroppens naturliga viktreglering skulle fungera bra.
Motion stimulerar också kroppens produktion av beta-endorfiner, som är kroppsegna substanser med liknande effekt som morfin. Motion kan därmed minska behovet av alkohol, narkotika och överätande, eftersom även dessa missbruk ökar produktionen av beta-endorfiner. Överdrivet motionerande kan därigenom fungera som ett missbruk eftersom det kan stimulera belöningscentrum i hjärnan, och användas som ett sätt att undvika att konstruktivt förstå och hantera sina känslor och problem.
Måttlig motion minskar också riskerna för en rad andra sjukdomar. Överdriven motion är mer kontroversiellt. En del experter ser det som ett missbruk, liknande andra drogmissbruk, eftersom ju motionen stimulerar endorfinproduktionen. Var gränsen går mellan den måttliga motion som är nyttig och den överdrivna motion som kan vara skadlig, är dock något som experterna inte är överens om.
Vi rekommenderar människor med ätstörningar att röra sig 30 - 60 minuter om dagen genom promenad, cykling, simning, gymnastik, etc. Detta för att aptitregleringen ska fungera optimalt.

Inga kommentarer: