söndag 13 april 2008

Vilken diet är bäst för att gå ner i vikt?

Det är lönlöst att banta om man med bantning menar en i tiden avgränsad kur. Bara en kostförändring för hela livet är meningsfull att genomföra. Man ska alltså inte banta, man ska sluta äta för mycket. Du behöver inte dra ner på kalorimängden, under din kropps behov, för att minska i vikt. Det räcker med att ta bort de överflödiga kalorierna. Det går åt kalorier att hålla en kropp stor och tung. Tar man bort de kalorierna minskar kroppen i vikt. Kosten när du går ner i vikt behöver inte vara annorlunda än kosten när du uppnått din idealvikt.
Den bästa dieten är den du själv trivs med och som ger din kropp den näring du behöver. Det viktiga är att lära sig identifiera mättnad och hunger och bara äta som svar på fysisk hunger, inte använda mat som ångestdämpande drog. Titta gärna på kostförslag från andra men lyssna framför allt på dig själv. Försöker du tvinga en kost på dig som du inte trivs med, finns risken att du kommer att tröttna.
Exempel på födoämnen i en bra diet kan vara:
Kyckling utan skinn
Kalkon
Allt mager kött
Fisk
Kronärtskocka, brysselkål, lök, sparris, spenat, aubergine, broccoli, blomkål, gröna bönor, purjolök, böngroddar, sallad, oliver, gurka, paprika, avocado (en om dagen), selleri, svamp.
Bär som jordgubbar, hallon, blåbär, björnbär, körsbär och plommon.
Många överviktiga är långsamt på väg uppåt i vikt. Man kanske kan acceptera att väga 90 kg, men inte att väga 120 eller 150 kg. Förr eller senare kommer man till en punkt när det blir svårt att acceptera sin övervikt, t.ex. när sjukdomar och krämpor tillstöter.
Om du äter 100 kalorier för mycket om dagen i 10 år går du upp 50 kg. Det behöver inte vara stora förändringar i kosten för att ge dramatiska viktförändringar på lång sikt.
Källa: http://web4health.info

Inga kommentarer: